Informationstext om Uppsala Slott

Uppsala Slott

Uppsala slott ligger på Kaseåsen i Uppsala, Uppland. Det grundades 1540–1610 av Gustav Vasa och byggdes om samt fick tillbyggen 1749–1766 av Adolf Fredrik och 1815-1820 av Karl XIII. Arkitekter bakom är Henric von Cöllen, Caspar van Panten, Franciscus Pahr och Carl Hårleman. Det var 1549 som Gustav Vasa gav order om att bygget av en försvarsanläggning skulle starta på Kaseåsen. Från åsen var det en god uppsikt över hela staden så väl som landsbygden. Fästningen uppfördes som skydd för fiender från både utrikes och inrikes. Vasa kunde även från denna position hålla ett öga på kyrkan och biskopen.

1560 dog Vasa och Erik XIV blev kung. Han kröntes i Uppsala domkyrka 1561 och efter denna akt utnämnde han friherrar och grevar, Sverige första och häll en stor kröningsfest på slottet. 1567 var det dock inte lika festligt. Erik led av förföljelsemani och lät mörda sex personer, varav tre ur Sturefamiljen, detta är känt som Sturemorden.

1572 var det en stor brand i Uppsala och nästan hela slottet kom att bli förstört. Johan III började återuppbygga slottet med hjälp av Franciscus Pahr. Denna arkitekt dog 1580 och då tog Antonius Watz över.

1593 kom slottet att vara den plats som man stadsfäste reformationen. I mötet deltog över 300 präster som slog fast den svenska lutherska kyrkans bekännelse.

Botaniska trädgården

Under 1600-talet kom det att fortsätta byggas på slottet. De som var delaktiga i påbyggnader och tillbyggnader var Karl IX, Gustav II Adolf och drottning Kristina. Gustav Adolf kom att besluta på slottet, att Sverige skulle delta i det, som numera är känt som 30-åriga kriget. Detta startade 1630. Det var även på Uppsala slott som drottning Kristina kom att meddela att hon skulle abdikera. 1665 kom det att under Karl XI:s styre att anläggas en stor trädgård, som än idag heter Botaniska trädgården.

1702 kom det att åter igen brinna i Uppsala, känt som den stora stadsbranden. Slottet skadades svårt under denna brand och stod därefter övergivet i flera årtionden. Man använde delar av slottets byggmaterial för att bygga andra saker runt om i Sverige, bland annat Stockholms slott. 1744 kom Adolf Fredrik att besluta att slottet i Uppsala skulle byggas upp igen. Detta påbörjades 1749 under ledning av arkitekten Carl Hårleman. 1762 var den stora längan samt det norra tornet uppfört och 1766 var hela bygget klart. Slottet användes nu som bostad åt landshövdingen.

Under 1800-talet kom Karl XIII fullborda det södra tornet. Nu använde man slottet till landskansli, fängelse och vapenförråd samt att man även använde det för andra magasin.

1900-talet var den period som landsarkivet flyttade in i de sydvästra lokalerna på slottet. Man restaurerade även rikssalen under 1930-talet. En stor fasadrestaurering skedde 1949–1951 samt under början av 2000-talet. Idag är slottet ett säte för landshövdingen och man kan även använda slottet till fester, baler, konferenser med mera. Dessutom är Uppsala slott öppet under sommaren med guidade visningar.

Det finns planer på att bygga ett besökscentrum jämte Uppsala slott. Här vill man kunna åskådliggöra slottets händelserika historia. Dessutom vill man även locka fler besökare att njuta av den fantastiska utsikten över stan och Botaniska trädgården.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *