New York

New York är den ultimata världsstaden fyllt med människor, höga byggnader och massor av saker att se och göra. För många svenskar är det också det resmål som ligger närmast att göra ett besök till.

För många räcker det att enbart att promenera runt på Manhattan för att uppskatta denna fantastiska stad men med några få tips kan du få ut så mycket mer av ditt besök till New York.

Sevärdheter i New York

Det finns extremt mycket att se och göra i New York och det är svårt att ta in hur stor staden faktiskt är. Gatunäten gör det förvisso enkelt att hitta men är det första gången du besöker New York kommer du snabbt inse att det kommer räcka med att spendera all din tid på Manhattan. Nedan listas ett par bra tips på saker att se och göra i New York om det är ditt första besök till staden.

Top of the Rock

Om du vill få en snabb överblick över New York rekommenderas utsikten från Top of the Rock som ligger vid Rockefeller Center. Högts upp på GE Building finns en utsiktsplats som ger en fantastisk utsikt över hela Manhattan och stora delar av övriga New York och New Jersey om det är en klar dag. Även om du inte kommer riktigt lika högt upp som i Empire State Building är Top of the Rock ett trevligare alternativ med mindre köer och bättre utsikt.

Båt runt Manhattan

Besöker du New York mellan våren och hösten finns det ett grymt sätt att snabbt få en bra överblick över staden och det är att åka båt runt Manhattan. Med Circle Line Sightseeing åker du runt hela Manhattan på cirka 3 timmar. Under turen kommer du se det mesta från Frihetsgudinnan till Yankee Stadium uppe i Bronx. Turen börjar vid Pier 83 på den västra sidan av Manhattan och det är en bra idé att köpa biljett i förtid då detta är en mycket populär tur.

Museum i New York

Det finns gott om museum i New York som är värda att besöka. Nedan presenteras några av de mest kända och populära.

MoMA

MoMA, som är en förkortning för Museum of Modern Art, ligger mellan 5e och 6e avenyn på den 53e gatan. Här finns en imponerande samling av samtida konst inom fotografi, målningar, böcker och mycket mer. MoMA är ett av världens mest respekterade museum och definitivt värt ett besök om du har möjlighet.

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art, eller The Met som det kallas i folkmun, är ett av världens största konstmuseer och tar du dig hit får du nästa räkna med att du behöver en halv dag för att åtminstone se de populäraste utställningarna. Metropolitan Museum of Art ligger i en fantastisk byggnad på den östra sidan av Central Park och är det mest besökta museet i New York.

Guggenheimmuseet

Inte långt från The Met ligger Guggenheimmuseet. Det är förvisso inte i närheten av matcha de 2 miljoner konstverk som finns på The Met men byggnaden i sig är värd att besöka. Guggenheimmuseet invigdes 1959 men byggnaden har fortfarande en futuristisk känsla och är en av de mest kända i hela New York. Guggenheimmuseet varierar sina utställningar konstant så glöm inte att kolla innan vilka aktuella utställningar som visas under din vistelse.

Guggenheimmuseet i New York

Guggenheimmuseet i New York

Hotell i New York

Det flesta som besöker New York väljer att bo på ett hotell på Manhattan. Utbudet av hotell på Manhattan och i övriga New York är relativt varierande så det kan vara bra att göra lite efterforskningar innan du bokar. Hotellen runt Times Square är generellt lite dyrare och de som lockar flest turister. Det går dock att hitta billiga hotell även här men du har betydligt bättre möjligheter om du letar i områden som Lower East Side eller Chelsea. Oavsett var du väljer att bo i New York kan det vara bra att kolla vad hotellets tidigare gäster sagt.

Recensioner av hotell

Idag finns det massor av sajter som presenterar omdömen och recensioner av hotell. Kolla därför gärna på exempelvis TripAdvisor vad andra sagt om det hotell du funderar att boka. En sajt där du kan hitta mer information om hotell i New York är Hotellnewyork.nu. Där får du också flera bra tips på saker att se och göra. Glöm inte heller att fråga vänner och bekanta om tips på bra hotell.

Runt om Manhattan

Om du känner att du fått nog av Manhattan och vill se lite av New York övrig fyra så kallade boroughs finner du ett par tips nedan.

Yankee Stadium

Tar du dig till norra Manhattan och sedan över East River kommer du till Bronx. De flesta turister som tar sig hit gör det för att besöka Yankee Stadium. Denna enorma stadium är hemmaarena för New Yorks mest ikoniska lag; New York Yankees. Har du möjlighet att se en match på Yankee Stadium ska du absolut ta den. Det spelar inte någon roll om du inte förstår baseball, stämningen på arenan kommer göra att du inte kommer ångra det även om biljetterna är svindyra.

Staten Island Ferry

Staten Island är kanske den minst intressanta av New Yorks fem boroughs men det gör inte ett besök hit ointressant. I själva verket är det resan i sig som är den stora upplevelsen. Staten Island Ferry avgår från den absolut sydligaste delen av Manhattan och tar 25 minuter över till Staten Island. Turen är gratis och du får en möjlighet att se Frihetsgudinnan på nära håll. Helt klart en av de bästa gratisturerna under ett besök till New York.

Coney Island

Besöker du New York under sommaren finns det en ganska stor risk att det är olidligt varmt och längtan efter lite svalka gör att en vistelse bort från myllret på Manhattan blir minst sagt lockande. Den närmsta ”stranden” ligger på Coney Island i södra Brooklyn och hit tar sig folk för att bada och besöka det klassiska nöjesfältet. Coney Island är verkligen inte en idyll men helt klart värt ett besök om du vill se något helt annorlunda under ditt besök till New York.

Hoppas att du nu fått lite idéer och inspiration inför ditt besök till New York. Har du några egna tips är du mer än välkommen att kontakta oss.