Istanbul

Istanbul är inte bara en stad med rik historia. Här finner du numera ett väldigt bra nöjesutbud och gillar du shopping kommer du garanterat inte bli besviken på Istanbul.

Istanbul är verkligen en jättestad som sakta men säkert vuxit i popularitet bland svenskar som vill åka iväg över en långhelg. Utmaningen blir ofta att få ett “grepp om staden” vilket är mer eller mindre omöjligt om du inte spenderar en betydligt längre tid i Istanbul. De flesta som besöker Istanbul spenderar sin tid på den Europeiska sidan och väljer ett hotell i det historiska distriktet Taksim. Härifrån har du nära till flera av Istanbuls främsta sevärdheter och även promenadavstånd till nöjeslivet på den livliga avenyn Istikal.

Hotellen i Istanbul

Oavsett var du bor i Istanbul finns det i regel ett mycket bra utbud av hotell och även billigare vandrarhem. Standarden är i regel helt ok på medelklasshotellen och lyxhotellen är minst lika bra som i andra större Europeiska städer men samtidigt betydligt billigare.

Hotellen i Taksim är oftast en aning dyrare men fortfarande prisvärda. Glöm inte att kolla vad tidigare hotellgäster gett för omdömen för det hotell du funderar på att boka. Du kan även få en snabb överblick av hotell i Istanbul på sajten Hotellistanbul.nu. Där presenteras ett urval av hotell i olika områden i Istanbul som fått bra betyg av tidigare hotellgäster.

Se och göra i Istanbul

Det finns så mycket att se och göra i Istanbul så det blir svårt att veta var man ska börja. Nedan presenteras några av de populäraste sevärdheterna bland turister som besöker Istanbul för första gången.

Hagia Sofia

Hagia Sofia är Istanbuls mest välkända byggnad och antagligen en av de mest kända byggnaderna i hela världen. Ursprungligen en kyrka, sedan en moské och idag ett museum gör att det finns gott om historia i denna fantastiska byggnad.

Hagia Sofia i Istanbul

Hagia Sofia i Istanbul är numera ett museum

Många turister väljer att besöka detta museum och kan spendera flera timmar inne i Hagia Sofia. Dess popularitet gör att det kan vara ganska mycket folk här men trängsel är helt klart värt det.

Grand Bazaar

En given destination för många turister i Istanbul är Grand Bazaar. Denna jättemarknad har över 3000 butiker och sträcker sig över 61 täckta gator. Trängseln här kan vara lite mer än vad många anser hälsosamt och vissa ser Grand Bazaar som en turistfälla. Den är dock helt unik och tar du dig hit tidigt på dagen har du goda möjligheter att utforska marknaden relativt ostört.

Topkapipalatset

Topkapipalatset är ett annat av Istanbuls mest populära museum. Detta palats byggdes redan på 1400-talet och var under en lång tid de osmanska sultanernas residens. Idag är det ett museum fyllt med historiska föremål och konst.

När är det bäst att besöka Istanbul

Idag flyger flera bolag direkt från Sverige till Istanbul året om men försök undvika att besöka staden under juli och augusti. Det blir då väldigt varmt och i en så stor stad som Istanbul kan värmen bli ganska påfrestande. Den bästa tiden att besöka Istanbul är antagligen våren och hösten då det är lite svalare men samtidigt betydligt varmare och behagligare än i Sverige.