Dublin

Dublin har blivit ett allt mer populärt resmål över en långweekend för oss svenskar. Utvecklingen av staden under 2000-talet tillsammans med förbättrade flygkommunikationer har gjort att Dublin är ett intressant alternativ till exempelvis London.

Irland och framför allt Dublin har genomgått väldigt stora förändringar de senaste tjugo åren. Den snabba ekonomiska tillväxten har förvisso avstannat de senaste åren men Dublin har verkligen förvandlats till en modern storstad med ett gott utbud av shopping, restauranger och uteliv.

Sevärdheter i Dublin

Utöver ett livligt uteliv och flera nybyggda kvarter är Dublin en stad med mycket historia och det finns gott om saker att se och göra om du inte enbart är intresserad av shopping eller besöka de många pubarna. Nedan tipsar vi om ett par av de populäraste sevärdheterna i Dublin.

Guinness Storehouse

Guinness är den i särklass mest kända irländska drycken och även om den inte faller dig i smaken kan det vara kul att göra ett besök till Guinness Storehouse. På Guinness Storehouse, som ligger i de centrala delarna av Dublin, erbjuds guidade turer där du får lära dig mer om dryckens historia och tillverkning.

Dublin Castle

Med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet är Dublin Castle en av de största turistattraktionerna i staden. Slottet ligger på den södra sidan av floden Liffey som går genom de centrala delarna av Dublin. Här arrangeras guidade turer och det finns flera populära restauranger.

Phoenixparken

Vill du komma bort från bilar och stress har Dublin en av Europas största stadsparker. Phoenixparken är hela 700 hektar stor och här kopplar de lokala invånarna av eller tar del av flera av de aktiviteter som finns här. Exempelvis ligger Dublins Zoo i Phoenixparken och är en mycket populär destination för både turister och folket i Dublin.

Områden i Dublin

Dublin är en dynamisk stad som erbjuder en blandning av nytt och gammalt. Nedan beskrivs några av de populäraste områdena i den irländska huvudstaden.

Temple Bar

Temple Bar är ett område söder om Liffey i de äldre och centrala delarna av Dublin. Här finner du smala kullerstensgator och gamla tegelhus och mängder med pubar. Just utelivet är det som kännetecknar Temple Bar och det är hit du ska ta dig om du känner för att festa loss under din vistelse i Dublin. I Temple Bar ligger också flera kulturinstitutioner som exempelvis Temple Bar Music Centre och Irish Film Institute.

Templebar i Dublin

Templebar i Dublin

Grafton Street

Shoppingen i Dublin har blivit avsevärt mycket bättre på senare år och håller idag hög europeisk klass. Det finns flera områden att besöka om du är intresserad av shopping men det främsta stråket är Grafton Street. Grafton Street går genom centrala Dublin och här finns det en blandning av mindre butiker och större gallerior. Tillsammans med Henry Street är Grafton Street den gata du absolut inte ska missa om shopping ligger högt på din agenda.

Dublin Docklands

Dublin Docklands är den stadsdel i Dublin som sett den största förvandlingen under 2000-talet. Det tidigare ruffiga hamnområdet har idag genomgått en total omvandling med moderna bostadshus och flera större kontorskomplex. Flera internationella storföretag har valt att placera sina europeiska huvudkontor i Dublin och för det mests ligger dessa i området Dublin Docklands.

Hotell och boende i Dublin

Idag finns det gott om hotell i Dublin i olika prisklasser och kvalité. Hotellen i de centrala delarna är faktiskt ofta lite billigare då de oftast är lite äldre. Flera håller kanske inte den standard vi är vana vid i Sverige så det kan vara värt att kolla vad andra sagt om hotellet i fråga. Men om du letar ett billigt hotell eller vandrarhem och inte är så kräsen kommer du garantera kunna hitta något centralt.

Många som åker till Dublin i affärer väljer ett hotell i området Dublin Docklands. Hotellen här håller i regel en högra klass då de flesta är nybyggda. De är dock också lite dyrare och ligger en bit ifrån de allra centralaste delarna av Dublin.

Recensioner av hotell

Är du osäker på vad du ska bo under din vistelse i Dublin kan det vara värt att titta vad andra sagt om hotellen i staden. På sajter som exempelvis Booking.com och TripAdvisor kan du se ranking och omdömen av hotellen i staden. Det kan även vara värt att maila hotellet och ställa de frågor du är mest intresserad av få besvarade.

Runt om Dublin

Är du på Irland under en lite längre period kan det absolut vara värt att ta sig en bit utanför Dublin. Irland är trots allt en relativt liten ö med en fantastisk natur. Spelar du golf finns det massor av fantastiska golfbanor på ön. Den kanske mest kända heter K Club och ligger en dryg timma utanför Dublin.

Gillar du att vandra finns det också flera fantastiska möjligheter runt om på Irland och vägnätet är bra så du kan lätt göra ett par dagsutflykter från Dublin och utforska mer av den ”gröna ön”.